Yrittänyttä ei laiteta

Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Bruce Oreck ihmetteli pari vuotta sitten pitämällään luennolla suomalaisten suhtautumista yrittämiseen. Yhdysvaltalaisen päähän ei oikein mahtunut, miksi englannin kielen menestystä jahtaava entrepreneur oli suomeksi vain yrittäjä. Englannissa lähtöajatuksena on menestys kun taas suomessa on, noh, edes yrittää.

Oreckin huomio on hyvä, mutta pelkkä pintaraapaisu mitä suomalaiseen mielenmaisemaan tulee. Yrittämiseen, siis ei pelkästään bisnesmielessä, vaan mihin tahansa jonkin asian tavoittelemiseen, liittyy nimittäin eräs suomen kielen erittäin kuvaava sananlasku tai oikeammin ehkä sanonta.

Yrittänyttä ei laiteta.

Yrittänyttä ei laiteta on luultavasti kyynisin tapa ilmaista minkäänlaista kannustusta. Koskaan. Ikinä. Se on niin monimutkaisesti ja typerästi rakennettu sanonta, etten lapsena tahtonut ymmärtää sen muotoa, vaikka ymmärsin sen tarkoituksen.

Pohditaanpa sanontaa hetki. Internetin, tarkemmin Helsingin kaupunginkirjaston palvelun, mukaan sanonnan verbi laittaa tarkoittaa nykykielessä oikeasti moittimista. Se muuttaa sanonnan sävyä, muttei sitä tosiasiaa, että se on rasittavan lakoninen toteamus.

Loogisesti ajateltuna sanonta jakaa ihmiset kahteen joukkoon: yrittämättömät ja yrittäneet. Jälkimmäiset ovat päässeet yrittämisen piinasta, heitä ei voida moittia. Huh! Sen sijaan tuloksesta tai toivoista sanonta ei sano yhtään mitään. Tarkkaan ottaen se siis kertoo vain, millä jonkinlaisesta vastuusta pääsee pois. Sen ainoa positiivinen arvo on siinä, että epäonnistumisesta ei varsinaisesti tuomita.

Sanonnan käyttäjän tarkoitus lienee sanoa suunnilleen “kannattaa yrittää”, kannustaa kuulijaansa toimintaan. Mutta valittu sanonta kykenee korkeintaan hieman patistelemaan kuulijaansa. Sekin vähä varmaan siksi, että päästäisiin nyt äkkiä pois. Kunhan nimellisesti yrität, on vastuu kannettu. Enempää ei tarvitse. Tuskin edes kuitenkaan onnistuu.

Joku bisnesbloggaaja tai amerikkalainen suurlähettiläs voisi punoa sanonnan tosiasiallisesta hengestä yhteyden suomalaisten vaatimattomaan menestykseen milloin missäkin, mutta itse jätän huomioni vain tähän. Toteanpahan vain, että loogista olisi kannustaa ihmisiä sanonnoilla, joissa on positiivinen odotus tulevasta.

Yrittänyttä ei laiteta. Aika 2/5 sanonta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s