Kioto

2-eikan-do

Noin tunnin matkan päässä Osakasta koilliseen sijaitseva Kioto on Japanin entinen pääkaupunki. Kioto on kyllästetty Unescon maailmanperintökohteilla: historiallisesti arvokkaassa kaupungissa on 17 Unescon listaamaa kohdetta (Suomessa seitsemän). Sanomattakin on selvää, että paikka on Kansain alueen turistipitoisin paikka ja siellä on nähtävillä enemmän kuin parissa viikossakaan voisi nähdä.

Kioton temppeleitä kolutessa läpi on hyvä muistaa, että ne eivät tosiaan katsomalla lopu kesken. Siksi voi olla paikallaan harkita, haluaako olla listalta temppeleitä ruksiva vai hieman rauhallisemmin ottava turisti. Kaikki temppelit ovat kyllä Reima ja Raili Pietilän Kalevan kirkkoon tottuneille härmäläisille arkkitehtonisesti erittäin eksoottisia kohteita, mutta etenkin rauhallisemmat temppelit tarjoavat erittäin oivallisen paikan istahtaa hetkeksi puutarhaan tai metsän äärelle pohdiskelemaan ja mietiskelemään.

Kiotoa ympäröi vuorien ketju ja usea temppeli sijaitsee vuorella kauniiden näkymien äärellä tai vastaavasti temppelin puutarha voi avautua näille metsäisille vuorille. Temppeleitä on useita erilaisia, TripAdvisorin suosituimmat Unesco-kohteet ovat täynnä vierailijoita ja niissä ainakin kaikki mietiskelyt voi unohtaa täysin, hyvä jos ihmisjonossa pystyy edes pysähtymään. Ne toki ovat arkkitehtuuriltaan myös vaikuttavimpia. Toiset temppelit tarjoavat hiljaisempaa menoa ja jotkut modernin taiteen näyttelyitäkin.

2-kioto-eikan-do

Kaikkia temppeleitä yhdistää se, että ne ovat pyhiä kohteita. Temppeleihin mennään sisään ilman jalkineita ja kengät tulee riisua ennen puulattialle menoa. Sisätiloissa olevien pyhien alttarien, patsaiden ja maalausten kuvaaminen on kielletty ja temppeleissä voidaan turistien keskelläkin pitää uskonnollisia menoja. Temppelien sisäänpääsymaksu on tyypillisesti 300 – 600 jenin välillä ja ne menevät yleensä kiinni iltakuuteen mennessä.

Oma kiertomatkamme sijoittui lähinnä Kioton itäreunan vuoren tai vuoren juuren temppeleihin. Nämä temppelit läpi kävelemällä tuli talsittua noin 15 kilometrin verran, eikä julkisia kulkuneuvoja tarvinnut käyttää.

Kioton turstipitoisuus näkyy hyvin myös hintatasossa oluen hinnan noustessa paikoitellen 900 – 1000 jenin tasolle tuoppien muualla kustantaessa siitä noin puolet. Kiotossa varastettiin myös hotellilta lainaamani sateenvarjo. Varkauden pistin törkeästi kanssaturistien syyksi.

Kohteet

Temppelit

Kiyomizu-dera. Pakollinen maisemanähtävyys, Unesco-kohde. Vuoren rinteellä sijaitseva suuri temppeli on ties kuinka monetta vuotta remontissa ja siksi huputettuna. Remonttitavassa olin näkevinäni paljon japanilaista omistautumista; temppelin huputtaneet rakennustelineet oli täysin puusta tehty eikä moderneja rakennusvälineitä ollut näkyvillä.

Remontista huolimatta Kiyomizu-dera on erittäin käymisen arvoinen, metsäinen vuori keväisessä sateessa oli myös luontokokemus. Kiyomizu-deran lähistöllä on varsin tunnelmallisia pieniä kävelykatuja, joilta voi ostaa vaikkapa Kioto-lippiksen.

2-kioto-kiyomizu-dera-2
Näkymä Kiyomizu-Deralta Kiotoon

Kōdai-ji. Kiyomizu-derasta kilometrin päässä sijaitseva Kōdai-ji oli yksi temppeliturneen yllättäjistä. Kōdai-ji oli käydessämme poikkeuksellisesti kymmeneen asti avoinna ja sen piha sekä bambumetsä oli valaistu pimeään aikaan. Etenkin illalla paikka oli hyvin rauhallinen, joten pimenevää japanilaista iltaa oli miellyttävä katsella temppelin ulkoreunalla istuskellen. Kōdai-jissa oli käydessämme myös modernia otetta ja perinteistä japanilaista maalaustyyliä yhdistellyt kuvataidenäyttely.

Yasaka Shrine. Näyttävää arkkitehtuuria kätevästi hotellimme vieressä.

Chion-in. Remontissa ollut iso temppeli, jolla oli varsin näyttävä portti. Tarjosi myös pääsylippuja puutarhaan ja taidenäyttelyyn, mutta ne jätimme välistä.

Shōren-inRauhallinen, hyvä pohdiskelupaikka ja kaunis puutarha.

Heian Shrine. Kioton eläintarhan lähellä sijaitseva iso temppeli ja vielä isompi temppeliaukio. Maksullinen puutarha, joka kiertää temppelirakennuksen ympäri. Puutarha oli vaikuttava ja se sisälsi isoimman koskaan näkemäni puutarhalammen sekä sen ylittävän sillan.

2-5

Zenringi (Eikan-do). Kaunis temppeli, jonka jotkin rakennukset kiipeävät melko korkealle vuorenrinnettä pitkin. Hyvät näköalat, ei erityisen täynnä.

Honen-in. Hieman rennompi temppeli. Temppelissä oli maalaustaiteen näyttely, josta olisi voinut ostaa hienoja tauluja kotiin. Tämän lisäksi temppelillä oli banjosta, kitarasta ja cajon-laatikkorummusta koostuneen japanilaisen bluestrion keikka.

Ginkaku-ji. Turistien kansoittama Unescon maailmanperintökohde. Erittäin hieno.

Sanjūsangen-dō. Yli tuhat puista patsasta sisältä temppeli on varsin vaikuttava kokemus, vaikka onkin ruuhkainen kohde. Suuren pääpatsaan lisäksi temppeli esittelee useita jumalpatsaita, joiden takana seisoo tuhannen sotilaspatsaan armeija.

Ravintolat

JunidanyaReissun yksi parhaista ruuista, Shabu Shabu, tuli syötyä täällä. Kaverini söi ilmeisen hyvää tempuraa. Hämmentävänä yksityiskohtana suomenkielisen keskustelumme tunnistanut tarjoilija, joka oli opiskellut Turun yliopistossa lukuvuoden verran.

Välttäisin siis ylenpalttista suomenkielistä kiroilua.

Okonomiyaki Zen. Pieni okonomiyakia ja yakisobaa tarjoileva ravintola aivan Zenringin vieressä.

Hotelli

Kyoto INN Gion the Second. Hyvä hotelli aivan temppelialueella. Erittäin ystävällinen henkilökunta. Aaminen tilattiin kahdesta eri vaihtoehdosta.

Takaisin Japani-sivulle
Muut kaupungit: Osaka, Nara, Kobe