Osaka

Osaka_roof_garden

Matkan pääkohde eli Osaka on suomalaiseen silmään valtava miljoonakaupunki. Mutta varsinainen turistikaupunki Osaka ei tuntunut olevan etenkään Kiotoon verrattuna. Wikipedian mukaan Osaka on kuitenkin Japanin ruokapääkaupunki ja siltä se myös matkailijasta tuntuu. Etenkin Shinsaibashin alue on korttelitolkulla tupaten täynnä erilaisia japanilaisia ravintoloita ja elämää. Moottoritiet halkovat kaupunkia ja Dōtonborin kuuluisa kanavaranta on täynnä erilaisia seinän kokoisia valomainoksia, joten suurkaupunkimeininki on Osakassa taattu.

Osaka on täynnä nähtävää, joten tässä artikkelissa, kuten kaikissa muissakin Japani-artikkeleissani, riipaistaan-raapaistaan todennäköisesti vain pintaa. Mutta here we go.

Kohteet

Kaupunginosat ja nähtävyydet

Dōtonbori

Osakan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Kanavaranta Shinsaibashin ja Namban kaupunginosien välissä. Kanavan reunoja koristavat valtavat valomainokset, lukuisat ravintolat, joista monet ovat takoyaki-paikkoja, yökerhot ja ympäristön ostoskadut. Etenkin ilta- ja yöaikaan näyttävä paikka. Takoyaki-paikkaa etsiessä kannattaa etsiä pitkiä jonoja, sillä ne usein paljastavat parhaat paikat.

3-2
Dōtonbori on raikkaan kaupallista aluetta

Shinsaibashi

Shinsaibashi on Dōtonborin vieressä sijaitseva ostos- ja ravintola-alue. Pieniä japanilaisia ravintoloita on runsaasti ja paikasta löytyy niin liukuhihnasushit kuin kalliit pihvitkin. Shinsaibashin läpi menee järjettömän pitkä katettu ostoskatu Shinsaibashi-suji, jonka nimesimme leikkisästi Osakan mummotunneliksi eli mummikseksi. Shinsaibashi-sujilta löytyy paljon vaatekauppoja ja ravintoloita ja ravitsemusliikkeiden matto yltää useamman korttelin verran kadun molemmille puolille.

Osakan linna

Osakan linna sijaitsee melko lähellä Shinsaibashia. Valtava japanilaistyylinen rakennus sijaitsee suuren puiston ja useamman vallihaudan keskellä. Rakennus on varsin ainutlaatuisen oloinen ja sen ympärillä oleva linnoitusinfra on vaikuttavan suurta. Osa linnan puistosta on pääsymaksun takana, mutta maksu kannattaa maksaa, sillä hienon puiston lisäksi itse linnasta saa hienoja kuvia puistosta käsin.

Itse linnaan oli melkoisen pitkä jono ja sisäänpääsy oli kuusisataa jeniä. Tyrmistyttävän upea ulkokuori kätki kuitenkin sisäänsä melkoisen pettymyksen, sillä mitään historiallista linnaa sisältä ei löytynyt. Käytännössä sisälle oli rakennettu täysin moderni museo näyttelyineen. Joten jos odotat Osakan linnalta valtaistuimia ja keisarillisia teehuoneita, et niitä linnasta löydä.

Museon näyttely koostui suurimmaksi osaksi pitkistä historiateksteistä, joiden lukeminen oli jokseenkin tuskaista vierailijamassan keskellä. Lisäksi näytteillä oli hienoja maalauksia ja kuvia linnan historiasta. Näkymä linnan huipulta puiston yli kaupunkiin oli vaikuttava.

3-1

Umeda Sky Building

Tämä korkea rakennus Umedassa lähellä kaupungin päärautatieasemaa kekkaloi TripAdvisorin kärkisijoilla kaupungin nähtävyyksissä. Tuhannella jenillä pääsee korkeuksiin näköalatasanteelle, joka kattaa katon ympäri menevän sisä- ja ulkotilan sekä joitain ravintoloita.

Umeda Sky Building oli niin sanotusti ihan jees, mutta korkeuksiin haikaileva turisti löytää paremmat maisemat Tennojin kaupunginosassa sijaitsevasta Harukas-pilvenpiirtäjästä.

Tennoji

Keskustasta lounaaseen sijaitseva Tennoji kätkee sisäänsä ostoskeskuksia, seudun korkeimman pilvenpiirtäjän, eläintarhan, kuvataiteellisen museon sekä useita temppeleitä. Tennojissa turisti viettää tyytyväisenä päivän jos toisenkin ja nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan.

Kuvataiteen museo oli valitettavasti kiinni sinä maananantaina, kun olisimme siellä halunneet käydä. Kuitenkin museon vieressä on pieni, mutta rauhallinen Keitokuen-puisto, joka oli mielestäni varsin käymisen arvoinen.

Harukas

Tennojissa sijaitsee myös kaupungin korkein pilvenpiirtäjä, 300-metrinen Harukas. Harukkaan (Harukaksen, Harukas-rakennuksen?) uumenissa sijaitsee muun muassa 15-kerroksinen Kintetsu-tavaratalo, taidemuseo, Marriott-hotelli, ostoskeskus ja ties mitä muuta.

3-4
Harukas Keitokuen-puutarhasta kuvattuna

Kuudenteentoista kerrokseen asti Harukas on pääsymaksuton ja kuudennessatoista kerroksessa sijaitsee myös ihan kohtuullisilla näköaloilla varustettu pieni ulkopuisto. Pääsy kuudenteenkymmenenteen kerrokseen näköalatasanteelle kustantaa 1 500 jeniä ja on mielestäni hyvinkin sen arvoista. Ylhäällä on rakennuksen ympäri kulkeva näköalatasanne, ulkoravintola sekä mahdollisuus roikottaa itseään rakennuksen reunan yli jonkinlaisiin valjaisiin sidottuna.

Harukas on hyvä tapa päättää päivä Tennojissa, sillä sen näköalatasanteelta voi tuopin äärestä seurata auringon laskemista Koben vuorien taakse ja Osakan valoloiston syttymistä illan pimetessä.

Harukaksen (oikeasti, miten tämä pitäisi taivuttaa?) vieressä on parikin jättimäistä  ostoskeskusta lisää.

3-3

Shinsekai

Tennojin vieressä sijaitsee ravintoloilla, pelihalleilla ja krääsävaatekaupoilla täytetty Shinsekai, joka on ilmeisesti hieman piilossa kaupunkia koluavilta turisteilta. Värikkäässä ja mielenkiintoisessa paikassa kannattaa ehdottomasti käydä, sillä siellä sijaitsee nimittäin suosituksissani oleva Roku Sushi, minkä lisäksi Shinsekaista sai viidelläsadalla jenillä erittäin mainion sushilounaan. Siis alle neljällä eurolla lounas, jonka taso oli lähes kaikkia suomalaisia sushiravintoloita korkeampi.

3-5

Denden Town

Shinsekaista pohjoiseen löytyy Sakai-sujin ympäriltä paljon tax-free-kelpoista elektroniikkaa. Jos kaipaat Bosen vastamelukuulokkeita, niin Suomen hintoihin verrattuna Dendenissä säästää sellaisista ainakin viitisenkymmentä euroa. Lisäksi sieltä voi käydä hakemassa itselleen Google Homen tai Amazon Alexan, joiden hinnassa säästää niissäkin. Etenkin verrattuna siihen, että tilaa ne erikseen saksalaisen edelleenlähetyspalvelun kautta, koska laitteet eivät ole Suomeen tilattavissa.

Krhm, eteenpäin.

Ravintolat

Endo Sushi . Reissun paras ruoka oli Endon Sushissa nautittu lounas. Endo Sushi sijaitsee Osakan kalatorilla. Itse kalatorilla aamun kaupat tapahtuvat ilmeisesti jo aamuyöstä alkaen ja aamukahdeksaan mennessä päivän kalat on myyty. Yhdentoista aikaan aamupäivällä suurin osa putiikeista laittaa jo ovia kiinni.

Endo on auki iltapäivän kahteen saakka, tosin käydessämme siellä suljettu-kyltti laitettiin oven eteen jo puolta tuntia aiemmin. Ravintolaan oli pienessä tihkusateessa tunnin jono, eikä suotta.

Kalatorilta napatut tuoreet sushit olivat taivaallista ruokaa enkä ole parempaa misokeittoakaan missään syönyt. Tarjolla oli yhteensä neljä eri viiden palan lautasellista, joista kaverini Villen kanssa söimme molemmat kolme. Laatuun nähden ravintola oli käsittämättömän edullinen, sillä kahden ihmisen ruokailut maksoivat alle 8 000 jeniä. Laskut oli maksettava samasta.

Saavu ajoissa paikalle, sillä jonoa riittää ja ravintola menee aikaisin kiinni.

osaka-endo-sushi
Endo Sushi vielä kerran. Toisena oikealta laskettuna rasvainen tonnikala, fatty tuna, nigirien kuningas, taivaallinen herkku

Roku Sushi. Shinsekain alueella sijaitsevassa sushiravintolassa kävimme peräti kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla söimme tuhannella jenillä sushilounaan, johon herkullisten sushipalojen lisäksi kuului udon-keitto. Setti oli suomalaiselle niin uskomaton, että palasimme loppumatkasta vielä illalliselle Rokuun. Ilta-aikaan Rokusta sai muutamalla tonnilla useamman ruokalajin illallisen, joka sisälsi kahta eri keittoa, kotiloita, sushilajitelman, sashimia ja tempuraa. Ainakin.

Vahva suositus.

Aoba-ramen Honmamon-ya.

Ramen-paikka löytyi Foursquaren kärkisijoilta. Sen lisäksi, että paikasta sai suuhun lähes hajoavaa ja sulavaa pork belly -ramenia, mukava omistaja yltyi juttelemaan ja kyselemään matkastamme, mikä oli etenkin Osakassa melko harvinaista.

Hotellit

Karaksa

Shinsaibashissa olevaa Karaksa-hotellia voi suositella, jos yöpyjää ei haittaa lähes aggressiivisen tehokkaasti käytetyt neliöt. Hotelli oli erittäin siisti, aamupala runsas ja hintakin muistaakseni varsin edullinen. Hotelli oli helposti saavutettavissa metrolla ja esimerkiksi Dōtonbori ja Shinsaibashi-suji olivat kävelymatkan päässä.

Viainn

Tennojissa sijaitseva Viainn ei ollu kovin kummallinen hotelli, mutta vieressä kulkevan junaradan äänet kyllä kantautuivat 12. kerroksessa sijainneeseen huoneeseen. Kuten Karaksassa, myös Viainnin huoneet oli suunniteltu ilman hukkaneliöitä.

En suosittele, ellei ole erityistä tarvetta bongata Osaka Loop Linen lähijunia.

Takaisin Japani-sivulle
Muut kaupungit: Kioto, Nara, Kobe